29 MAJA (piatek)
10.00-11.00 Moda na diety cud? Cud, jeśli pomoże… – sala konferencyjna 2, piętro I
• omówienie najmodniejszych diet np. diety bezglutenowej, diety na podstawie testów
na nietolerancję pokarmową, diety Paleo, dieta 50/50, diety według grupy krwi…
• ryzyko stosowania diet tzw. cud, dlaczego są odradzane, czy stosując diety można osiągnąć szczupłą sylwetkę
• szczupła sylwetka = zdrowa zbilansowana dieta
• podstawowe zasady zdrowej diety
10.00-10.30 prezentacja/wykład
10.30-10.45 pytania/dyskusja
11.00-12.00 Jesteśmy tym, co jemy – seminarium, sala konferencyjna 2, piętro I
• dobra żywność – jakie korzyści czerpiemy z dobrej żywności
• zła żywność – przykłady, jakie zaburzenia powoduje w organizmie człowieka
• jakie cenne substancje znajdują się w żywieniu np. antyoksydanty, antybiotyki naturalne
• jaki wpływ dane substancje mają na organizm człowieka
• choroby dietozależne
• przykłady na szybkie, zdrowe i proste posiłki do szkoły
• co zawiera żywność typu fast-food
11.00-11.30 prezentacja/wykład
11.30-11.45 pytania/dyskusja
11.00-12.00 Podstawowe techniki carvingu – szkolenie mistrza, Krzysztof Wierzba, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Carving Team Poland – stoisko, hala B
12.30-13.30 Wszystko o chlebie – seminarium, sala konferencyjna 2, piętro I
• kilka powodów dlaczego warto jeść chleb
• dlaczego ludzie coraz mniej kupują pieczywo
• co powinien zawierać zdrowy chleb
• przykłady różnych etykiet chleba, na co warto zwrócić uwagę kupując/sprzedając chleb
• dla kogo dany rodzaj pieczywa
• pieczywo mrożone, dlaczego odradzane
12.30-13.00 prezentacja/wykład
13.00-13.15 pytania/dyskusja
12.00-13.00 Podstawowe techniki carvingu – szkolenie mistrza, Mariusz Gachewicz, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Carving Team Poland – stoisko, hala B
13.30-14.30 Fast food albo zdrowie – wybór należy do Ciebie! – seminarium, sala konferencyjna 2, piętro I
• szkodliwość jedzenia typu fast-food, dlaczego jest to olbrzymi problem
• zobrazowanie na uproszczonym wykresie wzrostu poziomu cukru po spożyciu potraw fast food (gwałtownie wzrasta i szybko spada)
• nasze autorskie badanie na hamburgerze – brak zmian po 33 dniach
• co zawierają dania fast-food (wyliczenie chemii i konserwantów, czemu szkodzą, co
powodują)
• alarmujące badania otyłości dzieci i młodzieży
13.30-14.00 prezentacja/wykład
14.00-14.15 pytania/dyskusja
*Udział w szkoleniach jest bezpłatny. Obowiązuje wcześniejsza rejestracja pod adresem mailowym targispozywcze@mtgsa.com.pl
*Organizator zastrzega sobie możliwość zmian w programie – stan na dzień 27 lutego 2015

12      34